``DELEN IS HET NIEUWE HEBBEN``

Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid.

Voederbieten en Sint Martinus

Voederbietenuitdeling

Dit jaar zullen op zaterdag 5 november (tussen 12:00 en 15:00) de voederbieten weer in de Groninger binnenstad worden uitgedeeld: op de Vismarkt zal Volksvermaken deze gratis uitdelen. Ter plaatse zijn er voorbeelden hoe je van een voederbiet een Sint Martinuslampion kunt maken. De uitdeling van de gratis voederbieten vindt in nauwe samenwerking met de Stichting Marktactiviteiten Groningen plaats.

De Groningse schooljeugd wordt uitgedaagd van zo’n biet een lampion te maken. De bieten zullen op dinsdagmiddag 8 november ook bij verschillende basisscholen en de buitenschoolse opvang worden bezorgd.

Workshops lampionnen maken

Op woensdagmiddag 9 november tussen 14:00 – 16:00 uur zijn er in het Museum aan de A (voormalig Noordelijk Scheepvaartmuseum), aan de Brugstraat 24, gratis workshops voederbietenlampionnen maken.

Optocht en wedstrijd

Aan de voederbietenuitdeling verbindt Volksvermaken dit jaar een Sint Martinusoptocht op donderdag 10 november uur met aansluitend de Sint Martinusbijeenkomst in de Martinikerk.

De Sint Martinusoptocht op donderdag 10 november vertrekt om 16.15 uur vanaf het Museum aan de A richting Martinikerk.

In de Martinikerk zullen de kinderen vanaf 16.45 tot 18.00 uur met warme chocolademelk ontvangen worden, zal de jury alle zelfgemaakte lampionnen beoordelen, is er een verteller (Frank Belt) die samen met organist Eeuwe Zijlstra het Sint Martinusverhaal vertelt, verzorgt Mirna Westra met haar Groninger Kinder- en Jeugdkoor een kort optreden met Sint Martinusliedjes, kunnen de kinderen met Sint Martinus en zijn soldaten op de foto en is er natuurlijk de uitslag van de wedstrijd. Het programma in de Martinikerk wordt in samenwerking met de Vereniging Vrienden Martinikerk (VVM) georganiseerd, die de zang en samenzang en het verhaal over Sint Martinus voor haar rekening gaat nemen.

Totale overzicht van activiteiten rond Sint Martinus in Groningen

Naast de activiteiten van de KVvV vinden nog de volgende activiteiten plaats in het kader van de Groningse Sint Martinusdagen:

 • Maandag 7 november t.e.m. vrijdag 11 november: Installatie van het Houten Huis uit de voorstelling ‘Hier valt niets te halen’, Martinikerk.
 • Maandag 7 november, 18.30-21.00 uur: Benefietmaaltijd, Martinikerk.
 • Dinsdag 8 november, 17.30-19.30 uur: maaltijd dak- en thuislozen, Martinikerk.
 • Vrijdag 11 november, 09.00-17.00 uur: kerk open i.v.m. inzameling jassen en dekens dak- en thuislozen.
 • Vrijdag 11 november, 15.00-17.30 uur: Symposium Present “Omzien naar elkaar”, Martinikerk.
 • Vrijdag 11 november, 19.30-20.00 uur: Vesper, Martinikerk.
 • Vrijdag 11 november, 20.00-21.30 uur: Sint Martinus’ Pronkjewailn, Martinikerk.
 • Zaterdag 12 november, ’s middags: binnenkomst deelnemers Pronkjewailtocht, Martinikerk.

TV serie rond Sint Martinus

Inmiddels zijn we ver gevorderd met besprekingen over landelijke televisie-aandacht voor het Groningse Sint-Martinusfeest. Op woensdag 2 november zullen aan de voet van de Martinitoren opnamen gemaakt worden. Hieronder alvast wat aanvullende informatie:

 • TV-producent Nachtzonmedia bereidt een project voor over Sint Martinus. Er is een serie rond de persoon van Sint Martinus (gespeeld door André Dongelmans) in deze tijd in de maak. Daarnaast zullen er in de aanloop naar de 11de november elke dag via het Instagram-kanaal van NPO-Zapp korte reportages over verschillende aspecten van de Sint Martinusviering zijn. De voorbereidingen zijn vergevorderd.
 • Op woensdagmiddag 2 november zullen aan de voet van de Martinitoren opnames gemaakt worden. Sint Martinus komt aanrijden en zal met kinderen Sint Martinus vieren. Het Sint Martinusberaad (waaronder Volksvermaken) wil graag meewerken en profiteren van de spin-off die dit project zal genereren. Groningse leerkrachten Regina van Oosten en Tamara Heijnis die in het verleden Sint-Martinusprojecten met schoolkinderen organiseerden, hebben hun medewerking toegezegd. Volksvermaken zal tijdig voor voederbieten zorgen.

VAN VOEDERBIET TOT LAMPION

Hoe maak je eigenlijk een lampion van een voederbiet? Dat laten we zien in het filmpje hieronder. Daaronder kun je het nog eens nalezen.

HOE MAAK JE EIGENLIJK VAN EEN VOEDERBIET EEN LAMPION

 1. Snijd met een scherp mes een plak van ± 1½ centimeter van de bovenkant van de biet af. Leg het kapje opzij; hier sluit je later de lampion mee af. Vraag iemand om je hiermee te helpen.
 2. Hol de biet uit. Het vruchtvlees van de biet is taai, dus uithollen met een mes of lepel kan, maar is lastig. Met een vlinderboor op een accuboormachine vermaal je het vruchtvlees, waarna je het er eenvoudig uit kunt scheppen. Ook met een appelboor kun je de biet uithollen, dit duurt echter wel langer. Je werkt het veiligst als je de biet goed vastzet, bijvoorbeeld in een grote bloempot gevuld met aarde of klei. Hol de biet uit tot je een wand van ongeveer 1 à 2 centimeter overhoudt. Hoe meer je de biet uitholt, hoe mooier hij doorschijnt. Onderin maak je een kuiltje waarin je een kaars of waxinelichtje kunt doen.
 3. Snijd met een scherp mes figuren uit. Je kunt kiezen voor een gezicht, of versier de lampion rondom met kleine uitsparingen. Je kunt de figuren helemaal uitsnijden, maar door de schil hier en daar in te kerven creëer je ook mooie lichteffecten. Je kunt de lampion ook nog verder aankleden: haren van raffia en touw; oren van karton. Je kunt van alles bedenken.
 4. Maak aan weerszijden aan de bovenkant van de biet een gaatje. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hamer en spijker of een priem, of boor een gaatje met de boormachine. Rijg er een stevig touw door, waar je de lampion aan kunt dragen.
 5. Leg het kapje op de biet en maak een paar gaatjes in het kapje voor de luchttoevoer en er recht onder een gaatje in de biet. Door ook hier een touw doorheen te rijgen, houd je het deksel op zijn plaats. Plaats een brandend waxinelichtje in de biet en de lampion is klaar voor gebruik