``DELEN IS HET NIEUWE HEBBEN``

Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid. ‘Delen is het nieuwe hebben’ blijft ook nu het actuele thema.

KINDERBURGEMEESTERS KIEZEN MOOISTE ‘LAMPIES’

 

Kinderburgemeester Floor en loco-kinderburgemeester Milou hebben samen met juryvoorzitter Marjo van Dijken de mooiste Sint Martinuslampionnen uitgekozen. De Vereeniging voor Volksvermaken organiseerde dit jaar een bijzondere lampionnenwedstrijd in verband met de coronamaatregelen. Waar de wedstrijd normaal in de Martinikerk plaatsvindt, is dit jaar gekozen voor een virtuele wedstrijd. Kinderen t/m 12 jaar konden hun zelfgemaakte lampion op de foto zetten en die insturen. De eerste prijzen bij deze ‘Lampies’-wedstrijd waren voor de 6-jarige Maartje Brandsma en haar 9-jarige broertje Freerk.

Het jury-overleg vond ook digitaal plaats. De inzendingen waren rondgemaild en zo konden onder leiding van Marjo van Dijken de mooiste lampionnen worden aangewezen.

Bij de jongste categorie wonnen 1. Maartje Brandsma (6), 2. Emma Tiesma (5) en 3. Jelle Brandsma (8)

Bij de categorie 9-12 jaar wonnen 1. Freerk Brandsma (9), 2. Sono Folkers (12) en 3. Steyn Bakker (9).

Voor de anderhalf jaar oude Beorn Piet Aslander was er een aanmoedigingsprijs. Hij mocht dit jaar het eerst Sint Maarten lopen en had zijn eerste lampion bij de kinderopvang gemaakt. Via het thuisfront liet hij weten dat de leidsters wel een beetje meegeholpen hadden.

De prijzen in de vorm van leg- en andere puzzels worden door Volksvermaken bij de prijswinnaars afgeleverd.

VAN VOEDERBIET TOT LAMPION

Hoe maak je eigenlijk een lampion van een voederbiet? Dat laten we zien in het filmpje hieronder. Daaronder kun je het nog eens nalezen.

HOE MAAK JE EIGENLIJK VAN EEN VOEDERBIET EEN LAMPION

  1. Snijd met een scherp mes een plak van ± 1½ centimeter van de bovenkant van de biet af. Leg het kapje opzij; hier sluit je later de lampion mee af. Vraag iemand om je hiermee te helpen.
  2. Hol de biet uit. Het vruchtvlees van de biet is taai, dus uithollen met een mes of lepel kan, maar is lastig. Met een vlinderboor op een accuboormachine vermaal je het vruchtvlees, waarna je het er eenvoudig uit kunt scheppen. Ook met een appelboor kun je de biet uithollen, dit duurt echter wel langer. Je werkt het veiligst als je de biet goed vastzet, bijvoorbeeld in een grote bloempot gevuld met aarde of klei. Hol de biet uit tot je een wand van ongeveer 1 à 2 centimeter overhoudt. Hoe meer je de biet uitholt, hoe mooier hij doorschijnt. Onderin maak je een kuiltje waarin je een kaars of waxinelichtje kunt doen.
  3. Snijd met een scherp mes figuren uit. Je kunt kiezen voor een gezicht, of versier de lampion rondom met kleine uitsparingen. Je kunt de figuren helemaal uitsnijden, maar door de schil hier en daar in te kerven creëer je ook mooie lichteffecten. Je kunt de lampion ook nog verder aankleden: haren van raffia en touw; oren van karton. Je kunt van alles bedenken.
  4. Maak aan weerszijden aan de bovenkant van de biet een gaatje. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hamer en spijker of een priem, of boor een gaatje met de boormachine. Rijg er een stevig touw door, waar je de lampion aan kunt dragen.
  5. Leg het kapje op de biet en maak een paar gaatjes in het kapje voor de luchttoevoer en er recht onder een gaatje in de biet. Door ook hier een touw doorheen te rijgen, houd je het deksel op zijn plaats. Plaats een brandend waxinelichtje in de biet en de lampion is klaar voor gebruik