We doen er alles aan om komend Ontzet tot een groot succes te maken! Uiteraard is alles afhankelijk van de situatie rondom het coronavirus en alle maatregelen waar we ons aan moeten houden.

ONTZET 2020

Helaas door de omstandigheden in verband met het coronavirus moesten een groot aantal festiviteiten op en rond 28 augustus 2020 geschrapt worden.

GRONINGENS ONTZET

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken kon helaas onder de huidige omstandigheden in verband met het nog heersende coronavirus niet anders dan een groot aantal festiviteiten op en rond 28 augustus, de dag dat Groningen het Ontzet in 1672 viert en herdenkt, schrappen. Wat overbleef was een summier programma dat wel enigszins recht deed aan de viering en herdenking van deze bijzondere dag in de geschiedenis van Stad en Ommeland.

 

GEEN KERMIS EN ANDERE FEESTELIJKHEDEN

Lange tijd had de vereniging nog de hoop dat zij de zomerkermis rond 28 augustus kon organiseren. Harrie van Ham, voorzitter van Volksvermaken, noemde het besluit om de kermis te schrappen treurig maar onvermijdelijk. ,,Wij willen een feest met spontaniteit vieren. De maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus zoals het afstand nemen tot elkaar maken die spontaniteit onmogelijk.”

Volksvermaken moest een groot aantal feestelijkheden die bij de tradities van 28 augustus horen, schrappen. ,,Wij maken als organisatie deel uit van de samenleving en willen daarin onze verantwoordelijkheid dragen. Het kan niet zo zijn dat Volksvermaken in de huidige situatie zich niet schikt naar de maatregelen die de lokale en regionale autoriteiten moeten nemen,” aldus Van Ham.

 

NNO 28 AUGUSTUS CONCERT

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft toch veel energie en tijd gestoken in een programma waarvan het grootste deel was geschrapt. Op de avond van 28 augustus speelde het Noord Nederlands Orkest in De Oosterpoort het traditionele concert voor een beperkt aantal toehoorders.

Het traditionele concert is 28 augustus vanaf 20.15 uur was wel live te volgen via de kanalen van OOG tv en Podium.TV en werd gestreamd via de website van Dagblad van het Noorden.

 

HERDENKEN, BELEVEN EN VIEREN

De traditionele kranslegging bij de buste van Rabenhaupt op het Waagplein en het luiden van de klokken van de Martinitoren ging wel door. Ondernemers in de binnenstad kregen groen-witte Groninger vlaggen van de Groningen City Club en Volksvermaken om de stad op te vrolijken in de week van het Groningens Ontzet.

 

GEEN GROOTE MAALTIJD, WEL BOMMEN BEREND FESTIVAL

Kortom, alle activiteiten die grote groepen feestvierders bij elkaar brengen, zijn geschrapt. Ook de succesvolle Groote Maaltijd op het Gedempte Zuiderdiep die een grote en jaarlijks nog groeiende belangstelling geniet. Een nieuw initiatief om de Groote Maaltijd in de wijken neer te zetten ging ook niet door.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft het wel mede mogelijk gemaakt dat in het Forum het Bommen Berend Festival voor lokaal poptalent werd georganiseerd.

 

DOCUMENTAIRE OVER HET ONTZET VAN GRONINGEN

OOG tv heeft een documentaire uitgezonden die de zelfbenoemde stadshistoricus Beno Hofman in opdracht van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft gemaakt.

 

MINI EXPOSITIE BOMMEN BEREND

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum werd een mini expositie Bommen Berend ingericht. Tijdens de tentoonstelling kon de bomkogel worden bekeken, die twee jaar geleden opdook bij opgravingen op de hoek van de Nieuweweg en Oostersingel. De veertig kilo zware mortiergranaat is waarschijnlijk in 1672 afgevuurd door de Duitse bisschop Bernard von Galen, ofwel Bommen Berend. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas gaf uitleg over de bijna 350 jaar oude kogel.

Ook was onder andere een reproductie van een gravure uit 1672 van de belegering door Bommen Berend te zien: “Groningen is belegert door den ceurvorst van Ceulen en de vorst van Münster op den 9 iuly en verlaeten den 17 aug. 1672.”

 

ONLINE BOMMEN BEREND PUBQUIZ

Café De Toeter organiseerde in samenwerking met Volksvermaken een online Bommen Berend pubquiz!

 

POSTCAST IN PLAATS VAN 28 AUGUSTUS-REDE

Ter vervanging van de 28 augustus-rede werd een speciale podcast met Sander Schimmelpennick uitgezonden. RUG geschiedenisstudent Roeland Nauta interviewde de Nederlands journalist, televisiepresentator en hoofdredacteur van het tijdschrift Quote over het thema vrijheid.

Lees hier het artikel in het Dagblad van het Noorden en beluister de podcast hier.

 

MAQUETTE BELEG VAN GRONINGEN

Zeker interessant was de maquette die ooit over de belegering en het ontzet van Groningen is gemaakt en na een grondige restauratie vrijdag 28 augustus en zaterdag 29 augustus de gehele dag (10.00 tot 17.00 uur) gratis in de Martinikerk was te zien.