De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken kan onder de huidige omstandigheden in verband met het nog heersende Corona-virus niet anders dan een groot aantal festiviteiten op en rond 28 augustus, de dag dat Groningen het Ontzet in 1672 viert en herdenkt, schrappen. Wat overblijft is een summier programma dat nog enigszins recht doet aan de viering en herdenking van deze bijzondere dag in de geschiedenis van Stad en Ommelanden.
Lange tijd had de vereniging nog de hoop dat de zomerkermis rond 28 augustus doorgang kon vinden. Begin deze week is het definitieve besluit gevallen de kermis te schrappen. Harrie van Ham, voorzitter van Volksvermaken, noemt het treurig maar onvermijdelijk. ,,Wij willen een feest met spontaniteit vieren. De maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus zoals het afstand nemen tot elkaar maken die spontaniteit onmogelijk.”
Eerder moest Volksvermaken een groot aantal feestelijkheden die bij de tradities van 28 augustus horen, schrappen. ,,Wij maken als organisatie deel uit van de samenleving en willen daarin onze verantwoordelijkheid dragen. Het kan niet zo zijn dat Volksvermaken in de huidige situatie zich niet schikt naar de maatregelen die de lokale en regionale autoriteiten moeten nemen,” aldus Van Ham.
De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft de afgelopen maanden veel energie en tijd gestoken in een programma waarvan nu het grootste deel is geschrapt. Van Ham noemt graag de activiteiten die wel doorgang vinden. Op de avond van 28 augustus speelt het Noord Nederlands Orkest in De Oosterpoort het traditionele concert voor een beperkt aantal toehoorders. Kaarten voor dit concert zijn niet meer beschikbaar. Het concert, aanvang 20.15 uur, is wel live te volgen via de kanalen van OOG tv en Podium TV en wordt gestreamd via de website van NDC/Dagblad van het Noorden.
OOG tv zendt ook een documentaire uit die de zelfbenoemde stadshistoricus Beno Hofman in opdracht van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft gemaakt. De documentaire over het Ontzet van Groningen is overdag vier keer te zien en gaat ’s avonds in de herhaling. Zeker interessant is de maquette die ooit over de belegering en het ontzet van Groningen is gemaakt en na een grondige restauratie vrijdag 28 augustus de gehele dag (10.00 tot 17.00 uur) in de Martinikerk is te zien.
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een mini expositie Bommen Berend ingericht. Deze is gratis toegankelijk op 28 augustus tussen 10.00 en 17.00 uur.
Kortom, alle activiteiten die grote groepen feestvierders bij elkaar brengen, zijn geschrapt. Ook de succesvolle Groote Maaltijd op het Gedempte Zuiderdiep die een grote en jaarlijks nog groeiende belangstelling geniet. Een nieuw initiatief om de Groote Maaltijd in de wijken neer te zetten is ook geschrapt. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft het wel mede mogelijk gemaakt dat in het Aa-theater en in het Forum het Bommen Berend Festival voor lokaal poptalent is georganiseerd.