Programma Sint Martinusdagen Groningen 2024

 

  • Zaterdag 2 november (12.00-15.00 uur) – uitdelen voederbieten Vismarkt (Jolabult)
  • Maandag 4 november (18.30-20.30 uur) – benefietmaaltijd, schip Martinikerk
  • Dinsdag 5 november (17.30-19.30 uur) – maaltijd voor dak- en thuislozen incl. bescheiden muzikale, theatrale bijdrage Houten Huis, schip Martinikerk
  • Woensdag 6 november (14.00-16.00 uur) – workshop voederbietenlampionnen, Vrijdag, Walstraat 34
  • Donderdag 7 november (19.00-22.00 uur) – Spoor van Licht, Martinikerk
  • Zaterdag 9 november (16.00-16.45 uur) –Lampionnenoptocht/Pronkjewailpad; vanaf Hereplein naar Martinikerk
  • Zaterdag 9 november (16.45-17.45 uur) – ontvangst Pronkjewailpad, schip Martinikerk
  • Zaterdag 9 november (17.00-18.00 uur) – lampionnenwedstrijd, samenzang, Sint Martinusverhaal, kooromgang en kapel Martinikerk
  • Maandag 11 november (11.00-16.00 uur) – jasseninzameling, koor Martinikerk
  • Maandag 11 november (13.00-14.00 uur) – Sint Martinusverhaal voor schooljeugd, Frank Belt mmv Eeuwe Zijlstra, schip Martinikerk
  • Maandag 11 november (17.00-17.30 uur) – Sint Martinusvesper i.s.m. Stadsklooster, koor Martinikerk
  • Maandag 11 november (18.00-21.00 uur) – inspiratiebijeenkomst Diaconie in Stad, schip Martinikerk

VAN VOEDERBIET TOT LAMPION

Hoe maak je eigenlijk een lampion van een voederbiet? Dat laten we zien in het filmpje hieronder. Daaronder kun je het nog eens nalezen.

HOE MAAK JE EIGENLIJK VAN EEN VOEDERBIET EEN LAMPION

  1. Snijd met een scherp mes een plak van ± 1½ centimeter van de bovenkant van de biet af. Leg het kapje opzij; hier sluit je later de lampion mee af. Vraag iemand om je hiermee te helpen.
  2. Hol de biet uit. Het vruchtvlees van de biet is taai, dus uithollen met een mes of lepel kan, maar is lastig. Met een vlinderboor op een accuboormachine vermaal je het vruchtvlees, waarna je het er eenvoudig uit kunt scheppen. Ook met een appelboor kun je de biet uithollen, dit duurt echter wel langer. Je werkt het veiligst als je de biet goed vastzet, bijvoorbeeld in een grote bloempot gevuld met aarde of klei. Hol de biet uit tot je een wand van ongeveer 1 à 2 centimeter overhoudt. Hoe meer je de biet uitholt, hoe mooier hij doorschijnt. Onderin maak je een kuiltje waarin je een kaars of waxinelichtje kunt doen.
  3. Snijd met een scherp mes figuren uit. Je kunt kiezen voor een gezicht, of versier de lampion rondom met kleine uitsparingen. Je kunt de figuren helemaal uitsnijden, maar door de schil hier en daar in te kerven creëer je ook mooie lichteffecten. Je kunt de lampion ook nog verder aankleden: haren van raffia en touw; oren van karton. Je kunt van alles bedenken.
  4. Maak aan weerszijden aan de bovenkant van de biet een gaatje. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een hamer en spijker of een priem, of boor een gaatje met de boormachine. Rijg er een stevig touw door, waar je de lampion aan kunt dragen.
  5. Leg het kapje op de biet en maak een paar gaatjes in het kapje voor de luchttoevoer en er recht onder een gaatje in de biet. Door ook hier een touw doorheen te rijgen, houd je het deksel op zijn plaats. Plaats een brandend waxinelichtje in de biet en de lampion is klaar voor gebruik

``DELEN IS HET NIEUWE HEBBEN``

Sint Martinus is naast het kinderfeest vooral een Dag van het Delen en van Barmhartigheid.