Sport brengt saamhorigheid. Verbinding en saamhorigheid waren twee belangrijke pilaren bij het ontzet van onze Stad in 1672.
Sport verbindt.
GO350 richt zich daarom ook op het organiseren van een aantal sportieve activiteiten tijdens de viering van het jubileumjaar.
Zo zullen jong en oud op de (race) fiets kunnen springen om Stad en Ommeland te verkennen, waarbij natuurlijk de belangrijke plekken rond Groningens Ontzet en de door Bommen Berend afgelegde route worden aangedaan.
Daarnaast zullen op basisscholen de Koningsspelen in 2022 in het teken van de rampjaarherdenking staan. En natuurlijk vergeten we onze studen ten niet. Want naast de Stadjers hebben de studenten ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van onze stad.
In samenwerking met de ACLO en de Hanze Hogeschool zal er in de week na 28 augustus een groot studenten sportevenement worden georganiseerd, door studenten, voor studenten.
We kunnen nog niet veel verklappen, maar blijf onze website en berichtgeving op social media goed in de gaten houden!
Tocht van Bommen Berend (Tocht om de Noord)
Tocht om de Noord komt dit jaar met een bijzondere tocht.
Tijdens de Tocht van Bommen Berend wandel je de route van Bernhard van Galen van Coevorden naar Groningen. Uniek om op deze manier het 350ste jubileumjaar van Groningens Ontzet zo te vieren en te beleven.
350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden
Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Zowel Groningen als Coevorden waren in 1672 bezet door Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd.
Rampjaar
Het jaar 1672 is de geschiedenisboeken ingegaan als het ‘Rampjaar’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aan alle kanten aangevallen door haar vijanden. Engeland viel aan op zee, maar werd verslagen door admiraal De Ruyter. De Fransen vielen aan in het Zuiden, maar werden gekeerd door de Hollandse waterlinie. Vanuit het Oosten vielen de bisschoppen van Keulen en Münster ons land binnen en veroverden grote delen van Oost- en Noord-Nederland. Maar omdat Stad standhield liep ook deze aanval op niets uit. De Republiek was in 1672 in groot gevaar, maar hield uiteindelijk stand.
Carl von Rabenhaupt
Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af.
Op 27 en 28 augustus 2022 lopen wij de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen. We draaien de tijd 350 jaar terug en we ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluiten we aan bij diverse festiviteiten en culturele voorstellingen in zowel Coevorden als Groningen.
Praktisch (onder voorbehoud van wijzigingen):
Zaterdag 27 augustus 2022: 25km, 40km of 65km
Zondag 28 augustus 2022: 15km, 40km
Inschrijving
Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol weet hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. Nu, 350 jaar later, start de inschrijving voor de Tocht van Bommen Berend!
Zaterdag
route
Rabenhaupt Regatta
Rabenhaupt Regatta, 27 en 28 augustus
Dit jaar wordt voor de 90e keer de Rabenhaupt Regatta gezeild op het Paterswoldsemeer bij VWDTP.
Het Gronings Ontzet wordt door de zeilers gevierd met 6 prachtige wedstrijden; drie op de zaterdag en drie op de zondag.
Vorig jaar waren er 70 boten aan de start in 6 klassen . Dit jaar verwachten we dit aantal zeker weer.
Voor de Laserklasse is de Rabenhaupt een klasse-evenement en dat betekent een grote deelname van Laserzeilers.
We starten zaterdag 27 augustus om 11:30 uur met de eerste wedstrijd.
Zondag starten we om 10.30 uur.
De zeilwedstrijden zijn te zien vanaf de oevers aan het Paterswoldsemeer en vanaf het terras van VWDTP aan de Meerweg te Haren.
Paardenkeuring
Wanneer: Zaterdag 27 augustus 09:30 – 11:30 uur
Waar: Ossenmarkt
De nostalgische tijden van het prachtige schilderij “De paardenkeuring op de 28e augustus” van Otto Eerelman kunt u dit jaar wederom beleven op de Ossenmarkt. T.g.v. de viering van 350 jaar Groningens Ontzet is de paardenkeuring op de Ossenmarkt dit jaar uitgebreid tot een hippische show met allure , waarbij o.a. tuigpaarden, dressuur en wervelende shownummers elkaar afwisselen.
Het programma voor de ochtend:
09.30 uur – keuring tuigpaarden aan de hand
10.00 uur – show vrijheids dressuur door Appie Kamps
10.15 uur – tuigpaarden voor de showwagen (groep 1)
10.30 uur – tuigpaarden voor de showwagen (groep 2)
10.45 uur – tuigpaarden voor de showwagen (finale)
Het middag programma bestaat uit:
11.20 uur – vliegend tapijt
11.35 uur – tuigpaarden damesklasse met 4-wielig rijtuig. VTN regio Noord (groep 1)
11.50 uur – schapendrijven met Border Collie’s door Mike van der Most
12.10 uur – valkerij te paard (showteam Josh Clemens)
12.25 uur – tuigpaarden limietklasse VTN regio Noord (groep 2)
12.40 uur – voltige demonstratie (de Ravenruiters)
13.00 uur – vliegend tapijt
13.15 uur – tuigpaarden finale om de Zilveren Martinitoren (winnaars groep 1 en 2)
13.30 uur – rossfechten (showteam Josh Clemens)
13.45 uur – dressuur clinic door Christa Larmoyeur
14.00 uur – vliegend tapijt
14.15 uur – spring clinic (gebr. Gangl)
14.35 uur – spectaculaire show Trickriding (showteam Josh Clemens)
14.55 uur – dressuur Pas de Deux Kür op muziek
15.10 uur – demonstratie politiehonden door Appie Kamps
15.25 uur – speed rodeo/barrel race (showteam Josh Clemens)
15.45 uur – presentatie van het Groninger Paard
Sportdag
Gegevens volgen binnenkort
De opmars
De Tocht van Bommen Berend zal een bijzondere historische wandelervaring worden, waarbij de tijd 350 jaar wordt teruggedraaid. De wandelaars gaan ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen zullen worden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd zullen worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen de wandelaars echt het gevoel dat zijn worden teruggeworpen in augustus 1672.
De aanloop naar de Tocht van Bommen Berend
Maar hoe ziet de route er eigenlijk precies uit? Welke markante plekken worden er gepasseerd en en welke elementen verwijzen nog terug naar 1672? Om deze vragen te beantwoorden zal vanaf 2 juni 2022 De Opmars worden gelopen. Tijdens De Opmars loopt een compacte groep wandelaars de volledig route vanuit Coevorden naar Groningen. Onderweg ontdekken en beleven ze allerlei zaken die te maken hebben iets te maken hebben met de strijd uit 1672 en de bevrijding van Groningen en Coevorden uit handen van Bommen Berend.
‘Een Schricklijck Jaer’
Eén van de doelstelling is om het nieuwe boek over 1672: ‘Een Schricklijck Jaer’ over te brengen van Coevorden naar Groningen. Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek. Het gaat vooral over de lotgevallen van inwoners in de steden Coevorden en Groningen. Want juist daar worden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee belangrijke overwinningen geboekt. Twee zeges die het moreel van het westen, dat inmiddels tot onder nul gedaald was, weer flink wisten op te vijzelen.
Op 2 juni wordt het boek gepresenteerd in Coevorden en krijgen de ‘voorlopers’ een exemplaar mee. Na overhandiging worden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het zal een bijzondere tijdreis worden, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil zullen staan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.
Eindbestemming is op 4 juni het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar zal het boek overhandigd worden aan een nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.
Voorlopige programma
- Donderdag 2 juni:
– 14:30 uur: Boekpresentatie en start vanuit de Hervomde kerk te Coevorden
– 18:00 uur: Activiteit in Erm
– 22:00 uur: Finish in Valthe, locatie: Valtherschans
- Vrijdag 3 juni:
– 7:30 uur: Vertrek vanuit Valthe
– 7:30-18:30: n.t.b. activiteiten op de route
– 18:30: Finish Zuidlaren, locatie: Brinkstraat 2
- Zaterdag 4 juni
– 4:00 uur: Vertrek vanuit Zuidlaren
– 9:00 uur: Activiteit Grote Markt Groningen (Stadhuis). Ontvangst door Rabenhaupt en overhandiging hoed
– 12:00 uur: Finish Leek, locatie: Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord
Welkom
U bent welkom om als toeschouwer aan te sluiten bij één van de activiteiten onderweg en bij de finishmomenten op alle dagen. Verder kunt u de wandelaars volgen vanuit huis via o.a. Tocht om de Noord Facebookpagina
Volleybal toernooi
Gegevens volgen binnenkort
- Tocht van Bommen Berend
-
Tocht van Bommen Berend (Tocht om de Noord)
Tocht om de Noord komt dit jaar met een bijzondere tocht.
Tijdens de Tocht van Bommen Berend wandel je de route van Bernhard van Galen van Coevorden naar Groningen. Uniek om op deze manier het 350ste jubileumjaar van Groningens Ontzet zo te vieren en te beleven.
350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden
Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Zowel Groningen als Coevorden waren in 1672 bezet door Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd.
Rampjaar
Het jaar 1672 is de geschiedenisboeken ingegaan als het ‘Rampjaar’. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aan alle kanten aangevallen door haar vijanden. Engeland viel aan op zee, maar werd verslagen door admiraal De Ruyter. De Fransen vielen aan in het Zuiden, maar werden gekeerd door de Hollandse waterlinie. Vanuit het Oosten vielen de bisschoppen van Keulen en Münster ons land binnen en veroverden grote delen van Oost- en Noord-Nederland. Maar omdat Stad standhield liep ook deze aanval op niets uit. De Republiek was in 1672 in groot gevaar, maar hield uiteindelijk stand.
Carl von Rabenhaupt
Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af.
Op 27 en 28 augustus 2022 lopen wij de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen. We draaien de tijd 350 jaar terug en we ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluiten we aan bij diverse festiviteiten en culturele voorstellingen in zowel Coevorden als Groningen.
Praktisch (onder voorbehoud van wijzigingen):
Zaterdag 27 augustus 2022: 25km, 40km of 65km
Zondag 28 augustus 2022: 15km, 40km
Inschrijving
Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol weet hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. Nu, 350 jaar later, start de inschrijving voor de Tocht van Bommen Berend!
Zaterdag
Afstand startplaats: voorlopige finishplaats:+-25km Coevorden Emmen+-40 Coevorden Exloo+-70km Coevorden AssenZondagAfstand startplaats: finishplaats:+-15km Haren Groningen+-40km Assen GroningenDe inschrijflink verschijnt vanaf donderdag 31 maart om 18:00 uur op:route
- Regatta
-
Rabenhaupt Regatta
Rabenhaupt Regatta, 27 en 28 augustus
Dit jaar wordt voor de 90e keer de Rabenhaupt Regatta gezeild op het Paterswoldsemeer bij VWDTP.
Het Gronings Ontzet wordt door de zeilers gevierd met 6 prachtige wedstrijden; drie op de zaterdag en drie op de zondag.
Vorig jaar waren er 70 boten aan de start in 6 klassen . Dit jaar verwachten we dit aantal zeker weer.
Voor de Laserklasse is de Rabenhaupt een klasse-evenement en dat betekent een grote deelname van Laserzeilers.We starten zaterdag 27 augustus om 11:30 uur met de eerste wedstrijd.
Zondag starten we om 10.30 uur.De zeilwedstrijden zijn te zien vanaf de oevers aan het Paterswoldsemeer en vanaf het terras van VWDTP aan de Meerweg te Haren.
- Paarden
-
Paardenkeuring
Wanneer: Zaterdag 27 augustus 09:30 – 11:30 uur
Waar: Ossenmarkt
De nostalgische tijden van het prachtige schilderij “De paardenkeuring op de 28e augustus” van Otto Eerelman kunt u dit jaar wederom beleven op de Ossenmarkt. T.g.v. de viering van 350 jaar Groningens Ontzet is de paardenkeuring op de Ossenmarkt dit jaar uitgebreid tot een hippische show met allure , waarbij o.a. tuigpaarden, dressuur en wervelende shownummers elkaar afwisselen.
Het programma voor de ochtend:
09.30 uur – keuring tuigpaarden aan de hand
10.00 uur – show vrijheids dressuur door Appie Kamps
10.15 uur – tuigpaarden voor de showwagen (groep 1)
10.30 uur – tuigpaarden voor de showwagen (groep 2)
10.45 uur – tuigpaarden voor de showwagen (finale)Het middag programma bestaat uit:
11.20 uur – vliegend tapijt
11.35 uur – tuigpaarden damesklasse met 4-wielig rijtuig. VTN regio Noord (groep 1)
11.50 uur – schapendrijven met Border Collie’s door Mike van der Most
12.10 uur – valkerij te paard (showteam Josh Clemens)
12.25 uur – tuigpaarden limietklasse VTN regio Noord (groep 2)
12.40 uur – voltige demonstratie (de Ravenruiters)
13.00 uur – vliegend tapijt
13.15 uur – tuigpaarden finale om de Zilveren Martinitoren (winnaars groep 1 en 2)
13.30 uur – rossfechten (showteam Josh Clemens)
13.45 uur – dressuur clinic door Christa Larmoyeur
14.00 uur – vliegend tapijt
14.15 uur – spring clinic (gebr. Gangl)
14.35 uur – spectaculaire show Trickriding (showteam Josh Clemens)
14.55 uur – dressuur Pas de Deux Kür op muziek
15.10 uur – demonstratie politiehonden door Appie Kamps
15.25 uur – speed rodeo/barrel race (showteam Josh Clemens)
15.45 uur – presentatie van het Groninger Paard - Sportdag
-
Sportdag
Gegevens volgen binnenkort
- Opmars
-
De opmars
De Tocht van Bommen Berend zal een bijzondere historische wandelervaring worden, waarbij de tijd 350 jaar wordt teruggedraaid. De wandelaars gaan ervaren hoe het er 350 jaar geleden aan toe ging. Alle zintuigen worden gebruikt om de ervaring van toen terug te halen: de smaken van toen zullen worden geproefd en typische geuren geroken. Beelden en geluiden uit die tijd zullen worden teruggehaald en aan de route geplaatst. Daardoor krijgen de wandelaars echt het gevoel dat zijn worden teruggeworpen in augustus 1672.
De aanloop naar de Tocht van Bommen Berend
Maar hoe ziet de route er eigenlijk precies uit? Welke markante plekken worden er gepasseerd en en welke elementen verwijzen nog terug naar 1672? Om deze vragen te beantwoorden zal vanaf 2 juni 2022 De Opmars worden gelopen. Tijdens De Opmars loopt een compacte groep wandelaars de volledig route vanuit Coevorden naar Groningen. Onderweg ontdekken en beleven ze allerlei zaken die te maken hebben iets te maken hebben met de strijd uit 1672 en de bevrijding van Groningen en Coevorden uit handen van Bommen Berend.
‘Een Schricklijck Jaer’
Eén van de doelstelling is om het nieuwe boek over 1672: ‘Een Schricklijck Jaer’ over te brengen van Coevorden naar Groningen. Het boek gaat over de oorlog in 1672 in het noorden van de Republiek. Het gaat vooral over de lotgevallen van inwoners in de steden Coevorden en Groningen. Want juist daar worden op het dieptepunt van het Rampjaar 1672 twee belangrijke overwinningen geboekt. Twee zeges die het moreel van het westen, dat inmiddels tot onder nul gedaald was, weer flink wisten op te vijzelen.
Op 2 juni wordt het boek gepresenteerd in Coevorden en krijgen de ‘voorlopers’ een exemplaar mee. Na overhandiging worden de wandelaars weggeschoten door de schutterij van Coevorden. Het zal een bijzondere tijdreis worden, waarbij de wandelaars onderweg (letterlijk en figuurlijk) stil zullen staan bij markante locaties en gebeurtenissen uit het verleden, die beschreven staan in het boek.
Eindbestemming is op 4 juni het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar zal het boek overhandigd worden aan een nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.
Voorlopige programma
- Donderdag 2 juni:
– 14:30 uur: Boekpresentatie en start vanuit de Hervomde kerk te Coevorden
– 18:00 uur: Activiteit in Erm
– 22:00 uur: Finish in Valthe, locatie: Valtherschans
- Vrijdag 3 juni:
– 7:30 uur: Vertrek vanuit Valthe
– 7:30-18:30: n.t.b. activiteiten op de route
– 18:30: Finish Zuidlaren, locatie: Brinkstraat 2
- Zaterdag 4 juni
– 4:00 uur: Vertrek vanuit Zuidlaren
– 9:00 uur: Activiteit Grote Markt Groningen (Stadhuis). Ontvangst door Rabenhaupt en overhandiging hoed
– 12:00 uur: Finish Leek, locatie: Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord
Welkom
U bent welkom om als toeschouwer aan te sluiten bij één van de activiteiten onderweg en bij de finishmomenten op alle dagen. Verder kunt u de wandelaars volgen vanuit huis via o.a. Tocht om de Noord Facebookpagina
- Volleybal toernooi
-
Volleybal toernooi
Gegevens volgen binnenkort