Cultureel programma

Er is dit jaar een uitgebreid cultureel programma. Zo zijn er onder andere tentoonstellingen, lezingen en zijn er concerten van klassiek tot meezingers.
Ook verschijnen er dit jaar veel nieuwe boeken over het rampjaar 1672. In onderstaand menu vind je meer informatie over deze activiteiten.

Wil jij alles weten over 1672?

Verschillende musea in de stad en provincie Groningen organiseren tijdens het jubileumjaar tentoonstellingen die ieder op eigen wijze het rampjaar 1672 belichten. Alle tentoonstellingen te samen geven een compleet beeld van het leven in 1672 en de invloed van het beleg.
Een unieke samenwerking in een bijzonder jaar.

Op de kaart bij locaties zie je ook alle musea staan.

Borg Verhildersum

Tijdens de herdenking van het Rampjaar wordt terecht veel aandacht aan oorlog en strijd besteed. Ook Allard Tjarda van Starkenborgh, de bekendste en meest prominent aanwezige bewoner van de borg Verhildersum, speelde in 1672 een rol als bevelhebber bij de verdediging van Groningen. Interessanter is nog wat we weten over kunst en cultuurbeoefening in Groningen in de Gouden Eeuw en waarvoor Verhildersum veel biedt. Recent onderzoek heeft over de relatie tussen de familie Tjarda van Starkenborgh en verschillende schilders en kunstenaars nieuwe gegevens opgeleverd en er zijn nieuwe werken ontdekt. Zo is de verrassende levensloop van de schilder van het monumentale gezinsportret op Verhildersum, Martinus van Grevenbroeck, aan het licht gebracht en is een portret van Allard door Jan Jans de Stomme ontdekt. Verhildersum is daarom de uitgelezen plek om de Groninger cultuurbeoefening rond 1672 en de rol van de klassieke Oudheid te tonen. Het thema geeft aantrekkelijke mogelijkheden voor educatieve activiteiten in samenwerking met scholen en andere museale borgen.

 

De tentoonstelling over Groninger kunst en cultuurbeoefening in 1672 is te zien van 8 juli tot 30 oktober 2022.

verhildersum.nl

Famlilieportret Verhildersum
Famlilieportret 1672 Verhildersum

Burcht Wedde

 Eeuwenlang vormde dit 14de eeuwse steenhuis het bestuurlijke bolwerk van de landstreek Westerwolde. Geen wonder dat ook in 1672 de vijand zijn oog op dit strategisch gelegen kasteeltje aan de Ruiten Aa liet vallen. Tegenwoordig biedt het in de zomermaanden als ‘kinderhotel’ vakantie aan kinderen in moeilijke omstandigheden. Het museum in het kasteel herbergt onder meer een ’donderbus’ van Bernhard van Galen.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Burcht Wedde
Burcht Wedde

Gemeente Oldambt – Verborgen vestingen

Ontdek de verborgen vestingen en musea in het Groninger grensland. De smalle strook begaanbaar land in Oldambt en Westerwolde was in 1672 een cruciale corridor voor de troepen van de bisschop van Münster op weg naar de stad Groningen. Het strijdtoneel van Bernhard van Galen is nog steeds  terug te vinden in het landschap.

 

Bezoek de plekken en verborgen verhalen:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Groninger Archieven

Groninger Archieven en het rampjaar 1672

In het depot van de Groninger Archieven ligt een bijzondere kaart. Het is een tekening van 70 cm hoog bij 260 cm lang, gemaakt door cartograaf Jannes Tideman. Hij maakte in het najaar van 1672 een uitgebreid overzicht van het beleg van Groningen en tekende het landschap van de stad tot aan Haren. De kaart is heel gedetailleerd. Paarden, soldaten, gebouwen: alles is terug te vinden! De kaart van Tideman herbergt een schat aan verhalen over het beleg en ontzet van de stad Groningen. Daarom staat dit bijzondere stuk centraal in de activiteiten die de Groninger Archieven organiseren tijdens de herdenking van het rampjaar 1672.

Voor het ontdekken van de verhalen op de kaart van Tideman, maken we gebruik van het zeer uitgebreide stadsarchief uit die periode. Een grote groep mensen transcribeert (typt oude handschriften uit) en analyseert de oude teksten. Zij gaan op zoek naar verhalen over details op de kaart. Daarnaast proberen ze de tijd van Bommen Berend in Groningen te schetsen met behulp van microgeschiedenissen. Dit zijn korte verhalen over allerlei gebeurtenissen uit de periode rond 1670, met aandacht voor andere delen van de provincie.

Deze ontdekkingen vertalen we in verschillende activiteiten, onder meer tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Wat een ramp. Maar ook de rest van het jaar is er van alles te doen. Zo werken de Groninger Archieven mee aan de tentoonstelling over 1672 in het Groninger Museum die op 23 april wordt geopend en tot en met 30 oktober 2022 te zien is, dus ook tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis. Verder wordt er een fiets- en wandeltocht uitgezet met de kaart van Tideman als uitgangspunt. Tot slot gaan we de verhalenkaart op verschillende manieren digitaal presenteren.

 

 

groningerarchieven.nl

GA-Kaart

Groninger Museum

De grote tentoonstelling ‘’ Stad houdt stand. 350 jaar Groningens Ontzet 1672-2022’’ in het Groninger Museum laat vele topstukken zien rondom Groningens Ontzet. Met originele portretten van hoofdrolspelers, schilderijen en tekeningen van het beleg en meer. Behalve eigen bezit van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager, de vorst-bisschop Bernard van Galen van Munster zelf.

 

De bruikleenstukken bestaan onder andere uit kerkelijk zilver, reiskleding, borstkruis, servies en een kanon uit het bezit van de bisschop. Bijzonder is ook een grote selectie zilveren herdenkingspenningen. De gebeurtenis van het rampjaar heeft een blijvende plaats op de Groninger kalender gekregen. Het wordt elk jaar nog herdacht op 28 augustus. De vieringen van het Groningens Ontzet de afgelopen 350 jaar krijgen ook ruim aandacht in de expositie.

 

De tentoonstelling is vanaf 23 april 2022 tot 25 september 2022 te zien in het Groninger Museum.

groningermuseum.nl

Ruiterportret van Bernhard von Galen, Wolfgang Heimbach
Ruiterportret van Bernhard von Galen, Wolfgang Heimbach.

Landgoed Fraeylemaborg

Landgoed Fraeylemaborg maakt een tentoonstelling rond borgheer Osebrandt Johan Rengers (1621-circa 1680).  Ook zijn schoonzoon, de latere borgheer Henric Piccardt (1636-1712) krijgt aandacht. Hierbij staat het rampjaar 1672 centraal.  De levensverhalen van Rengers en Piccardt komen op pijnlijke wijze samen in 1672, toen de stad Groningen werd belegerd door de Bisschop van Munster. Na het Ontzet van Groningen werden Rengers en Piccardt beschuldigd van verraad en gevangen genomen. Na een langdurig proces werd Piccardt vrij gelaten, maar Rengers werd veroordeeld tot “eeuwige  gevangenschap”.  Pas na bemiddeling van prins Willem III van Oranje-Nassau werd Rengers in 1678 weer vrijgelaten.  Hij was zo beschadigd door al het gebeurde dat hij niet lang daarna overleed. Rengers was een zeer invloedrijke jonker, vervulde vele bestuurlijke functies en had een breed netwerk.  Hij stond te boek als zeer rijk en had overal in het noorden bezittingen.  Hij had regelmatig machtsconflicten met de stad Groningen. Het zal de stadsbestuurders niet slecht uitgekomen zijn dat Rengers in 1672 in ongenade viel, waardoor deze invloedrijke lastpost werd uitgeschakeld. In de tentoonstelling wordt met archiefstukken, documenten, tekeningen en objecten uit die tijd een beeld gegeven van een borgheer met een vrij slechte reputatie. We werken hierbij samen met de Groninger Archieven en de Jan Menze van Diepencollectie.

 

De tentoonstelling wordt gehouden in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, van 29 april tot en met 2 oktober 2022.

fraeylemaborg.nl

piccardt portret starrenberg of sterenberg 1675
Piccardt portret, starrenberg of sterenberg 1675.

Cultuurhistorisch Centrum Oldambt

Informatie volgt.

 

 

chcoldambt.nl

oldambt

Musea Heiligerlee

Van 1 mei tot 1 november is de tentoonstelling Verborgen vestingen in het Groninger grensland te zien in Museum Slag bij Heiligerlee. Ontdek de geschiedenis van verdedigingswerken en vele resten van vestingwerken en schansen in de Oost Groninger grensstreek. Een mooie start voor een bezoek aan de vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans en de middeleeuwse kerk en toren van Winschoten. Mis ook niet het tegenovergelegen Klokkengieterijmuseum over het bijzondere ambacht van de klokkengieter.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Musea Heiligerlee
Musea Heiligerlee

Museum Menkemaborg

Informatie volgt.

 

 

menkemaborg.nl

Museum Landgoed Nienoord

De borg Nienoord is van oudsher hét centrum van krijgsmacht in het Groninger Westerkwartier. Schietnissen in de buitenmuur, driedubbele grachten, de fundamenten van een poort: veel herinnert hier nog aan. De beschietingen van 1672 zijn echter zo zwaar, dat de familie een heenkomen zoekt in de stad. De wederopbouw wordt ingezet om van Nienoord een lusthof te maken. Een erepoort met beeldhouwwerken, een exotisch aandoende Schelpengrot, grote sierkanonnen, een compleet beschilderde danszaal, een barokke beeldengroep in de dorpskerk nabij… Uitbundige bloei als na een wel heel strenge winter. Zo’n lusthof is het in 2022 nog.
Dit jaar worden de 17e-eeuwse portretten van veldheren in de Ridderzaal belicht. Een aantal van hen vecht in 1672 mee en allemaal blijken ze lid te zijn van dezelfde militaire eenheid: het oudste nog bestaande regiment in Nederland! Een tentoonstelling in en rond de borg over de 17e eeuwse edelvrouwe Occa Ripperda vormt de achtergrond voor evenementen en educatieve activiteiten op Nienoord en elders in de provincie.

 

De tentoonstelling over Occa Ripperda start op 1 januari 2022 tot 30 december 2022.

De portretten van de veldheren zijn vanaf  juli 2022 te zien tot 30 december 2022.

museumnienoord.nl

Ernst Casimir, Nienoord
Ernst Casimir, Nienoord

Museum Stad Appingedam

Informatie volgt.

 

 

museumstadappingedam.nl

Appingedam, hangende-keukens

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Welkom in 1672!

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is ‘’Welkom in 1672!’’ te zien. In de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad, het Canterhuis en het Gotisch huis in de Brugstraat, maak je kennis met Lammechien, Hindrick en Stijntien, drie eigenwijze kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Lammechien en Hindrick woonden in de stad en Stijntien vlakbij Zuidwolde, op een boerderij.

 

Wil jij wel eens weten hoe een huis er in 1672 uitzag? Wat kinderen van jouw leeftijd deden op een doordeweekse dag of zaterdagmiddag toen er nog lang geen tablet, mobieltje en laat staan YouTube, TikTok en Fortnite bestond? Weet je wat voor kleren ze aan hadden, welke spelletjes ze speelden en wat ze aten?

 

Ga 350 jaar terug in de tijd en stap in de wereld van slapen in een bedstee, water halen uit de put, kattenkwaad uithalen, spelen met poppetjes van tin, gortepap eten, rennen op houten klompen, ratten in de keuken en poepen op een kakdoos.

De tentoonstelling is te zien vanaf 8 juli 2022 tot 30 december 2022.

noorderlijkscheepvaartmuseum.nl

kopergravure Bominslag tijdens het beleg van Groningen in 1672
Kopergravure Bominslag tijdens het beleg van Groningen in 1672

Stedelijk Museum Coevorden

Mijndert & Karel – De Helden van Coevorden.

Tentoonstelling over de twee ‘helden’ die Coevorden hebben bevrijd: Mijndert van der Thijnen en Karel Rabenhaupt. Wie waren zij, wat motiveerde hen en wat weten we nog meer over deze twee mannen. Tevens hebben we een kunstwedstrijd voor deze tentoonstelling uitgeschreven en inmiddels een winnares gekozen en zij maakt een schilderij met een portret van Mijndert van der Thijnen. Er bestaan namelijk bijna geen afbeelding van Van der Thijnen. Tijdens de tentoonstelling zal het schilderij onthuld worden. Ook laten we het dagboek van Van der Thijnen restaureren en willen we presenteren tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling ”Mijndert & Karel – De Helden van Coevorden” is te zien van 10 april tot 25 september.
Het 350-jarig ontzet van Coevorden. Deze tentoonstelling gaat over de bezetting en bevrijding van Coevorden. Thema’s: Het rampjaar 1672 (korte landelijke context), de bezetting van Coevorden door Berhard van Galen, Bisschop Berhard van Galen, wie was hij?, De reis van Mijndert van der Thijnen naar Groningen, Het ontzet van Coevorden, de jaren na de bevrijding, de viering van het ontzet door de jaren heen.

 

De tentoonstelling ”Het 350-jarig ontzet van Coevorden” is te zien van 8 oktober 2022 tot 26 maart 2023.

museumcoevorden.nl

Storyworld (Forum)

Informatie volgt.

 

 

storyworld.nl

forum Groningen

Toren d’Olle Witte, Winschoten

Beklimming en tentoonstelling Highlights en helden van het rampjaar. De middeleeuwse vrijstaande kerktoren van Winschoten was eeuwenlang een strategisch militair baken in het landschap. Tijdens de beklimming nemen de Torenwachters je mee door de eeuwenoude geschiedenis van de vestingplaats. En voor wie de vaderlandse geschiedenis niet meer kent van lijstjes jaartallen en overwinningen: de tentoonstelling schudt het geheugen over de regionale gebeurtenissen en hoofdrolspelers in 1672 weer op.

 

Geopend vanaf 1 mei tot 1 oktober.

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Toren Winschoten
Toren Winschoten

Vesting Bourtange

Informatie volgt.

 

 

bourtange.nl

luchtfoto Bourtange

Vestingmuseum Nieuweschans

 Landaanwinning in het Dollardgebied maakte de bouw van een Nieuweschans in 1628 nodig ter controle van de Westerwoldse Aa. Vanaf juli 1672 wisten de  Münsterse troepen de vesting ruim een jaar bezet te houden. Het in een oude barak gehuisde vestingmuseum toont de geschiedenis van verdedigingswerk en dorp, dat tot in de 20e eeuw een belangrijke grensgemeente was. Rondleiding door het vestingdorp mogelijk.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Vestingmuseum Nieuweschans interieur
Vestingmuseum Nieuweschans interieur

Vestingmuseum Oudeschans

 in de opmars naar Groningen was deze 16e eeuwse verdedigingsschans aan de Westerwoldse Aa maandenlang bezet door de Münsterse troepen. Ook bij de aftocht namen zij er hun intrek. Archeologische opgravingen in de vesting brachten honderden gebruiksvoorwerpen aan het licht: rijkversierd aardewerk en glas, tientallen schoenen en muilen, maar ook wapens en kanonskogels. Het museum biedt zo een goed beeld van het soldatenleven vanaf de 17e eeuw. Een wandeling over de vestingwallen van het sfeervolle dorp biedt een prachtig contrast met het weidse Oldambtster landschap.

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Museum Oudeschans vesting
Museum Oudeschans vesting

Locatie op een kaart

null

Boeken

In 2022 zullen er veel boeken uitkomen die gaan over het rampjaar in 1672. Wij zullen op onze website hier aandacht aan besteden en een leeslijst maken. Eén van de boeken die volgend jaar uitkomt is een historisch kinderboek van Robert Ramaker.

Het verhaal gaat over Anna en Fedde die in opstand komen tegen Bommen Berend. Anna is een bakkersdochter, die droomt van avontuur. Ze ver­momt zich als jongen en meldt zich aan bij de stadswacht. Tijdens het wachtlopen komt ze een complot op het spoor van mannen die Bom­men Berend willen helpen de stad te veroveren.

Fedde heeft zich aangemeld bij het leger van Bommen Berend toen hun enige paard werd geconfisqueerd. Hij belooft zijn vader het paard terug te brengen en meldt zich aan bij het leger. Na een paar weken vlucht hij met zijn paard en verdwaald in de zompige Ommelanden.

Als Anna de verraders de stad uit volgt ontmoet ze Fedde. Samen proberen ze het complot te verijde­len en het paard te redden.

Het boek over Anna en Fedde verschijnt in de loop van 2022.

boeken
Museum Oudeschans vesting

Muziek Programma

In dit jubileumjaar zijn er veel muzikale activiteiten. Er is in elk genre wel een passend concert te vinden.
Voor ieder wat wils!

Het Nachtegaaltje

Informatie volgt.

Concert Regio Orkest

Informatie volgt.

Taptoe

Informatie volgt.

Dweilorkesten

Informatie volgt.

Avondkoor re-enactment

Informatie volgt.

Muziek in de horeca

Informatie volgt.

Muziek Programma

Burgermeesters Koen Schuiling van Groningen en Renze Bergsma van Coevorden en de plaats­vervangende commandant Landstrijdkrachten generaal­ majoor Rob Jeulink van de Koninklijke Landmacht hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Deze handtekening die staat voor een bijzondere samenwerking tijdens 2022.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zal in 2022 een uniek muziekstuk over Bommen Berend gaan spelen.

Beide steden waren in 1672 bezet door Bommen Berend. Wij kijken uit naar deze historische samenwerking.

Muziekfeest

Informatie volgt.

Theater Programma

Gegevens volgen binnenkort

Lezingen

Gegevens volgen binnenkort

Musea

Wil jij alles weten over 1672?

Verschillende musea in de stad en provincie Groningen organiseren tijdens het jubileumjaar tentoonstellingen die ieder op eigen wijze het rampjaar 1672 belichten. Alle tentoonstellingen te samen geven een compleet beeld van het leven in 1672 en de invloed van het beleg.
Een unieke samenwerking in een bijzonder jaar.

Op de kaart bij locaties zie je ook alle musea staan.

Borg Verhildersum

Tijdens de herdenking van het Rampjaar wordt terecht veel aandacht aan oorlog en strijd besteed. Ook Allard Tjarda van Starkenborgh, de bekendste en meest prominent aanwezige bewoner van de borg Verhildersum, speelde in 1672 een rol als bevelhebber bij de verdediging van Groningen. Interessanter is nog wat we weten over kunst en cultuurbeoefening in Groningen in de Gouden Eeuw en waarvoor Verhildersum veel biedt. Recent onderzoek heeft over de relatie tussen de familie Tjarda van Starkenborgh en verschillende schilders en kunstenaars nieuwe gegevens opgeleverd en er zijn nieuwe werken ontdekt. Zo is de verrassende levensloop van de schilder van het monumentale gezinsportret op Verhildersum, Martinus van Grevenbroeck, aan het licht gebracht en is een portret van Allard door Jan Jans de Stomme ontdekt. Verhildersum is daarom de uitgelezen plek om de Groninger cultuurbeoefening rond 1672 en de rol van de klassieke Oudheid te tonen. Het thema geeft aantrekkelijke mogelijkheden voor educatieve activiteiten in samenwerking met scholen en andere museale borgen.

 

De tentoonstelling over Groninger kunst en cultuurbeoefening in 1672 is te zien van 8 juli tot 30 oktober 2022.

verhildersum.nl

Famlilieportret Verhildersum
Famlilieportret 1672 Verhildersum

Burcht Wedde

 Eeuwenlang vormde dit 14de eeuwse steenhuis het bestuurlijke bolwerk van de landstreek Westerwolde. Geen wonder dat ook in 1672 de vijand zijn oog op dit strategisch gelegen kasteeltje aan de Ruiten Aa liet vallen. Tegenwoordig biedt het in de zomermaanden als ‘kinderhotel’ vakantie aan kinderen in moeilijke omstandigheden. Het museum in het kasteel herbergt onder meer een ’donderbus’ van Bernhard van Galen.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Burcht Wedde
Burcht Wedde

Gemeente Oldambt – Verborgen vestingen

Ontdek de verborgen vestingen en musea in het Groninger grensland. De smalle strook begaanbaar land in Oldambt en Westerwolde was in 1672 een cruciale corridor voor de troepen van de bisschop van Münster op weg naar de stad Groningen. Het strijdtoneel van Bernhard van Galen is nog steeds  terug te vinden in het landschap.

 

Bezoek de plekken en verborgen verhalen:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Groninger Archieven

Groninger Archieven en het rampjaar 1672

In het depot van de Groninger Archieven ligt een bijzondere kaart. Het is een tekening van 70 cm hoog bij 260 cm lang, gemaakt door cartograaf Jannes Tideman. Hij maakte in het najaar van 1672 een uitgebreid overzicht van het beleg van Groningen en tekende het landschap van de stad tot aan Haren. De kaart is heel gedetailleerd. Paarden, soldaten, gebouwen: alles is terug te vinden! De kaart van Tideman herbergt een schat aan verhalen over het beleg en ontzet van de stad Groningen. Daarom staat dit bijzondere stuk centraal in de activiteiten die de Groninger Archieven organiseren tijdens de herdenking van het rampjaar 1672.

Voor het ontdekken van de verhalen op de kaart van Tideman, maken we gebruik van het zeer uitgebreide stadsarchief uit die periode. Een grote groep mensen transcribeert (typt oude handschriften uit) en analyseert de oude teksten. Zij gaan op zoek naar verhalen over details op de kaart. Daarnaast proberen ze de tijd van Bommen Berend in Groningen te schetsen met behulp van microgeschiedenissen. Dit zijn korte verhalen over allerlei gebeurtenissen uit de periode rond 1670, met aandacht voor andere delen van de provincie.

Deze ontdekkingen vertalen we in verschillende activiteiten, onder meer tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis. Het thema van dit jaar is Wat een ramp. Maar ook de rest van het jaar is er van alles te doen. Zo werken de Groninger Archieven mee aan de tentoonstelling over 1672 in het Groninger Museum die op 23 april wordt geopend en tot en met 30 oktober 2022 te zien is, dus ook tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis. Verder wordt er een fiets- en wandeltocht uitgezet met de kaart van Tideman als uitgangspunt. Tot slot gaan we de verhalenkaart op verschillende manieren digitaal presenteren.

 

 

groningerarchieven.nl

GA-Kaart

Groninger Museum

De grote tentoonstelling ‘’ Stad houdt stand. 350 jaar Groningens Ontzet 1672-2022’’ in het Groninger Museum laat vele topstukken zien rondom Groningens Ontzet. Met originele portretten van hoofdrolspelers, schilderijen en tekeningen van het beleg en meer. Behalve eigen bezit van het Groninger Museum en de Groninger Archieven zijn er bijzondere stukken uit het bezit van de belager, de vorst-bisschop Bernard van Galen van Munster zelf.

 

De bruikleenstukken bestaan onder andere uit kerkelijk zilver, reiskleding, borstkruis, servies en een kanon uit het bezit van de bisschop. Bijzonder is ook een grote selectie zilveren herdenkingspenningen. De gebeurtenis van het rampjaar heeft een blijvende plaats op de Groninger kalender gekregen. Het wordt elk jaar nog herdacht op 28 augustus. De vieringen van het Groningens Ontzet de afgelopen 350 jaar krijgen ook ruim aandacht in de expositie.

 

De tentoonstelling is vanaf 23 april 2022 tot 25 september 2022 te zien in het Groninger Museum.

groningermuseum.nl

Ruiterportret van Bernhard von Galen, Wolfgang Heimbach
Ruiterportret van Bernhard von Galen, Wolfgang Heimbach.

Landgoed Fraeylemaborg

Landgoed Fraeylemaborg maakt een tentoonstelling rond borgheer Osebrandt Johan Rengers (1621-circa 1680).  Ook zijn schoonzoon, de latere borgheer Henric Piccardt (1636-1712) krijgt aandacht. Hierbij staat het rampjaar 1672 centraal.  De levensverhalen van Rengers en Piccardt komen op pijnlijke wijze samen in 1672, toen de stad Groningen werd belegerd door de Bisschop van Munster. Na het Ontzet van Groningen werden Rengers en Piccardt beschuldigd van verraad en gevangen genomen. Na een langdurig proces werd Piccardt vrij gelaten, maar Rengers werd veroordeeld tot “eeuwige  gevangenschap”.  Pas na bemiddeling van prins Willem III van Oranje-Nassau werd Rengers in 1678 weer vrijgelaten.  Hij was zo beschadigd door al het gebeurde dat hij niet lang daarna overleed. Rengers was een zeer invloedrijke jonker, vervulde vele bestuurlijke functies en had een breed netwerk.  Hij stond te boek als zeer rijk en had overal in het noorden bezittingen.  Hij had regelmatig machtsconflicten met de stad Groningen. Het zal de stadsbestuurders niet slecht uitgekomen zijn dat Rengers in 1672 in ongenade viel, waardoor deze invloedrijke lastpost werd uitgeschakeld. In de tentoonstelling wordt met archiefstukken, documenten, tekeningen en objecten uit die tijd een beeld gegeven van een borgheer met een vrij slechte reputatie. We werken hierbij samen met de Groninger Archieven en de Jan Menze van Diepencollectie.

 

De tentoonstelling wordt gehouden in het Koetshuis van de Fraeylemaborg, van 29 april tot en met 2 oktober 2022.

fraeylemaborg.nl

piccardt portret starrenberg of sterenberg 1675
Piccardt portret, starrenberg of sterenberg 1675.

Cultuurhistorisch Centrum Oldambt

Informatie volgt.

 

 

chcoldambt.nl

oldambt

Musea Heiligerlee

Van 1 mei tot 1 november is de tentoonstelling Verborgen vestingen in het Groninger grensland te zien in Museum Slag bij Heiligerlee. Ontdek de geschiedenis van verdedigingswerken en vele resten van vestingwerken en schansen in de Oost Groninger grensstreek. Een mooie start voor een bezoek aan de vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans en de middeleeuwse kerk en toren van Winschoten. Mis ook niet het tegenovergelegen Klokkengieterijmuseum over het bijzondere ambacht van de klokkengieter.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Musea Heiligerlee
Musea Heiligerlee

Museum Menkemaborg

Informatie volgt.

 

 

menkemaborg.nl

Museum Landgoed Nienoord

De borg Nienoord is van oudsher hét centrum van krijgsmacht in het Groninger Westerkwartier. Schietnissen in de buitenmuur, driedubbele grachten, de fundamenten van een poort: veel herinnert hier nog aan. De beschietingen van 1672 zijn echter zo zwaar, dat de familie een heenkomen zoekt in de stad. De wederopbouw wordt ingezet om van Nienoord een lusthof te maken. Een erepoort met beeldhouwwerken, een exotisch aandoende Schelpengrot, grote sierkanonnen, een compleet beschilderde danszaal, een barokke beeldengroep in de dorpskerk nabij… Uitbundige bloei als na een wel heel strenge winter. Zo’n lusthof is het in 2022 nog.
Dit jaar worden de 17e-eeuwse portretten van veldheren in de Ridderzaal belicht. Een aantal van hen vecht in 1672 mee en allemaal blijken ze lid te zijn van dezelfde militaire eenheid: het oudste nog bestaande regiment in Nederland! Een tentoonstelling in en rond de borg over de 17e eeuwse edelvrouwe Occa Ripperda vormt de achtergrond voor evenementen en educatieve activiteiten op Nienoord en elders in de provincie.

 

De tentoonstelling over Occa Ripperda start op 1 januari 2022 tot 30 december 2022.

De portretten van de veldheren zijn vanaf  juli 2022 te zien tot 30 december 2022.

museumnienoord.nl

Ernst Casimir, Nienoord
Ernst Casimir, Nienoord

Museum Stad Appingedam

Informatie volgt.

 

 

museumstadappingedam.nl

Appingedam, hangende-keukens

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Welkom in 1672!

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen is ‘’Welkom in 1672!’’ te zien. In de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad, het Canterhuis en het Gotisch huis in de Brugstraat, maak je kennis met Lammechien, Hindrick en Stijntien, drie eigenwijze kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Lammechien en Hindrick woonden in de stad en Stijntien vlakbij Zuidwolde, op een boerderij.

 

Wil jij wel eens weten hoe een huis er in 1672 uitzag? Wat kinderen van jouw leeftijd deden op een doordeweekse dag of zaterdagmiddag toen er nog lang geen tablet, mobieltje en laat staan YouTube, TikTok en Fortnite bestond? Weet je wat voor kleren ze aan hadden, welke spelletjes ze speelden en wat ze aten?

 

Ga 350 jaar terug in de tijd en stap in de wereld van slapen in een bedstee, water halen uit de put, kattenkwaad uithalen, spelen met poppetjes van tin, gortepap eten, rennen op houten klompen, ratten in de keuken en poepen op een kakdoos.

De tentoonstelling is te zien vanaf 8 juli 2022 tot 30 december 2022.

noorderlijkscheepvaartmuseum.nl

kopergravure Bominslag tijdens het beleg van Groningen in 1672
Kopergravure Bominslag tijdens het beleg van Groningen in 1672

Stedelijk Museum Coevorden

Mijndert & Karel – De Helden van Coevorden.

Tentoonstelling over de twee ‘helden’ die Coevorden hebben bevrijd: Mijndert van der Thijnen en Karel Rabenhaupt. Wie waren zij, wat motiveerde hen en wat weten we nog meer over deze twee mannen. Tevens hebben we een kunstwedstrijd voor deze tentoonstelling uitgeschreven en inmiddels een winnares gekozen en zij maakt een schilderij met een portret van Mijndert van der Thijnen. Er bestaan namelijk bijna geen afbeelding van Van der Thijnen. Tijdens de tentoonstelling zal het schilderij onthuld worden. Ook laten we het dagboek van Van der Thijnen restaureren en willen we presenteren tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling ”Mijndert & Karel – De Helden van Coevorden” is te zien van 10 april tot 25 september.
Het 350-jarig ontzet van Coevorden. Deze tentoonstelling gaat over de bezetting en bevrijding van Coevorden. Thema’s: Het rampjaar 1672 (korte landelijke context), de bezetting van Coevorden door Berhard van Galen, Bisschop Berhard van Galen, wie was hij?, De reis van Mijndert van der Thijnen naar Groningen, Het ontzet van Coevorden, de jaren na de bevrijding, de viering van het ontzet door de jaren heen.

 

De tentoonstelling ”Het 350-jarig ontzet van Coevorden” is te zien van 8 oktober 2022 tot 26 maart 2023.

museumcoevorden.nl

Storyworld (Forum)

Informatie volgt.

 

 

storyworld.nl

forum Groningen

Toren d’Olle Witte, Winschoten

Beklimming en tentoonstelling Highlights en helden van het rampjaar. De middeleeuwse vrijstaande kerktoren van Winschoten was eeuwenlang een strategisch militair baken in het landschap. Tijdens de beklimming nemen de Torenwachters je mee door de eeuwenoude geschiedenis van de vestingplaats. En voor wie de vaderlandse geschiedenis niet meer kent van lijstjes jaartallen en overwinningen: de tentoonstelling schudt het geheugen over de regionale gebeurtenissen en hoofdrolspelers in 1672 weer op.

 

Geopend vanaf 1 mei tot 1 oktober.

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Toren Winschoten
Toren Winschoten

Vesting Bourtange

Informatie volgt.

 

 

bourtange.nl

luchtfoto Bourtange

Vestingmuseum Nieuweschans

 Landaanwinning in het Dollardgebied maakte de bouw van een Nieuweschans in 1628 nodig ter controle van de Westerwoldse Aa. Vanaf juli 1672 wisten de  Münsterse troepen de vesting ruim een jaar bezet te houden. Het in een oude barak gehuisde vestingmuseum toont de geschiedenis van verdedigingswerk en dorp, dat tot in de 20e eeuw een belangrijke grensgemeente was. Rondleiding door het vestingdorp mogelijk.

 

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Vestingmuseum Nieuweschans interieur
Vestingmuseum Nieuweschans interieur

Vestingmuseum Oudeschans

 in de opmars naar Groningen was deze 16e eeuwse verdedigingsschans aan de Westerwoldse Aa maandenlang bezet door de Münsterse troepen. Ook bij de aftocht namen zij er hun intrek. Archeologische opgravingen in de vesting brachten honderden gebruiksvoorwerpen aan het licht: rijkversierd aardewerk en glas, tientallen schoenen en muilen, maar ook wapens en kanonskogels. Het museum biedt zo een goed beeld van het soldatenleven vanaf de 17e eeuw. Een wandeling over de vestingwallen van het sfeervolle dorp biedt een prachtig contrast met het weidse Oldambtster landschap.

Voor actuele informatie, openingstijden en aanvullende activiteiten:

verborgenvestingenoostgroningen.nl

Museum Oudeschans vesting
Museum Oudeschans vesting
Locaties

Locatie op een kaart

null
Boeken

Boeken

In 2022 zullen er veel boeken uitkomen die gaan over het rampjaar in 1672. Wij zullen op onze website hier aandacht aan besteden en een leeslijst maken. Eén van de boeken die volgend jaar uitkomt is een historisch kinderboek van Robert Ramaker.

Het verhaal gaat over Anna en Fedde die in opstand komen tegen Bommen Berend. Anna is een bakkersdochter, die droomt van avontuur. Ze ver­momt zich als jongen en meldt zich aan bij de stadswacht. Tijdens het wachtlopen komt ze een complot op het spoor van mannen die Bom­men Berend willen helpen de stad te veroveren.

Fedde heeft zich aangemeld bij het leger van Bommen Berend toen hun enige paard werd geconfisqueerd. Hij belooft zijn vader het paard terug te brengen en meldt zich aan bij het leger. Na een paar weken vlucht hij met zijn paard en verdwaald in de zompige Ommelanden.

Als Anna de verraders de stad uit volgt ontmoet ze Fedde. Samen proberen ze het complot te verijde­len en het paard te redden.

Het boek over Anna en Fedde verschijnt in de loop van 2022.

boeken
Museum Oudeschans vesting
Muziek

Muziek Programma

In dit jubileumjaar zijn er veel muzikale activiteiten. Er is in elk genre wel een passend concert te vinden.
Voor ieder wat wils!

Het Nachtegaaltje

Informatie volgt.

Concert Regio Orkest

Informatie volgt.

Taptoe

Informatie volgt.

Dweilorkesten

Informatie volgt.

Avondkoor re-enactment

Informatie volgt.

Muziek in de horeca

Informatie volgt.

Muziek Programma

Burgermeesters Koen Schuiling van Groningen en Renze Bergsma van Coevorden en de plaats­vervangende commandant Landstrijdkrachten generaal­ majoor Rob Jeulink van de Koninklijke Landmacht hebben hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Deze handtekening die staat voor een bijzondere samenwerking tijdens 2022.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zal in 2022 een uniek muziekstuk over Bommen Berend gaan spelen.

Beide steden waren in 1672 bezet door Bommen Berend. Wij kijken uit naar deze historische samenwerking.

Muziekfeest

Informatie volgt.

Theater

Theater Programma

Gegevens volgen binnenkort

Lezingen

Lezingen

Gegevens volgen binnenkort