Tijdens de viering van 350 jaar Groningens ontzet in 2022 zal een spetterend re-enactment uitgevoerd worden met ca. 80 figuranten, waarbij één van de vele schermutselingen buiten de stadsmuren nagespeeld zal worden.
Re-enactment
Historisch kampement (26, 27 en 28 augustus op het Martinikerkhof)
De re-enactment deelnemers zullen van 26 tot 28 augustus in een historisch kampement het Martinikerkhof bevolken in tientallen tenten en luifels.
Gedurende vrijdag 26 augustus wordt het kamp opgebouwd en zal toegankelijk zijn voor het publiek vanaf ca. 12.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur.
Zaterdag 27 augustus van 10.00 uur tot 21.00 uur en Zondag 28 augustus van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kom kijken en krijg een indruk van het kampleven in de 17e eeuw.
Slag
Tijdens de belegering van Groningen in 1672 door de Bisschop van Münster, Bernard van Galen (“Bommen Berend”), werd het zuidelijke deel van de stad Voortdurend bestookt met kanonvuur. De verdediging van Groningen werd geleid door Carl von Rabenhaupt. Hij beantwoordde de beschietingen met Gronings kanonvuur maar liet ook meerdere korte aanvallen buiten de muren uitvoeren op de stellingen van Bommen Berend. Zo’n korte felle strijd zal uitgebeeld worden op zaterdag 27 augustus op de Praediniussingel (tussen 14.30 uur en 16.00 uur). De Praediniussingel was destijds een deel van de gracht rondom de stadsmuur. Kanonnen, musketten, zwaarden, pieken, houwdegens, rapieren, hellebaarden, boten, paarden; historisch geknal en wapengekletter van de bovenste plank! Destijds keken de strijders elkaar nog in de ogen. Er zal een verdedigingswal van zand en schanskorven aan de zijde van het Emmaplein gebouwd worden t.b.v. de Münsterse troepen en de Groningse aanvallers zullen vanaf de Museumbrug de stelling belagen. Versterkingen zullen per boot aangevoerd worden via de Zuiderhaven.
Mars
Voorafgaand aan de strijd op zaterdag 27 augustus zullen de deelnemende re-enactment groepen (tussen 13.30 uur en 14.30 uur) in vol ornaat door de stad marcheren vanaf het Martinikerkhof, langs de Grote Markt, Zwanestraat, Stoeldraaierstraat, A-kerkhof, Munnekeholm, Zuiderdiep naar de Praedininiusingel. Na afloop van de strijd (ca. 16.00 uur) zullen de groepen via een andere route terug marcheren: Museumstraat, Reitemakersrijge, Kleine der A en Hoge der A (langs het “langste terras”, Turftorenstraat, Grote Kromme Elleboog, Zwanestraat, Grote Markt, Martinikerkhof. Het kampleven zal dan weer tot leven komen.