- Educatie basisscholen
- De Bommen Berend strip
- Minerva
- Doe- en leerboekje: Die Schelm zal de stad nooit krijgen.
- Podcast over Groningens Ontzet
- Rijksuniversiteit Groningen
- Workshop 'Wat een gedonder'
Lesgeven over 350 jaar Groningens Ontzet
Hoe geef je les over Groningens Ontzet en maak je daarbij gebruik van de kennis, kunde en collectie
van culturele erfgoedpartners in de buurt? Studenten van de Hanzehogeschool Groningen gingen hier voortvarend mee aan de slag! Vrijdag 18 juni was de feestelijke afsluiting met presentaties op landgoed Nienoord.
Samen met verschillende samenwerkingspartners hebben ruim 40 derdejaarsstudenten van de PABO ieder drie lessen ontworpen. Alvast in de opmaat naar het jubileumjaar 2022 hebben ze de lessen ook gegeven op basisscholen in de gehele provincie Groningen. Mooi resultaat is dat er daardoor al zo’n 800 leerlingen meer geleerd over 350 jaar Groningens Ontzet. Van Delfzijl tot Leek is er zo op basisscholen gewerkt aan een educatief programma dat ook na 2022 nog jarenlang een onderdeel van het curriculum blijft.
Ter voorbereiding zijn de studenten in kleine groepen op bezoek geweest bij onder andere Burcht Wedde, Fraeylemaborg en vesting Bourtange. Ook de medewerkers van het Abel
Tasmanmuseum in Lutjegast konden hen van alles vertellen over bijvoorbeeld het graf van kapitein Proth.
Het educatieprogramma is bedoeld voor leerlingen van groep 1 tot en met groep 8 en is verdeeld in vijf thema’s: wonen, voedsel, familie, Nederland en de Wereld in 1672 en nu. Het gaat duidelijk om lokale geschiedenis in een mondiale context. Voor iedere jaargroep zijn passende lessen bedacht met als steeds terugkerend onderwerp: Groningens Ontzet.
Het Dagblad van het Noorden heeft verslag gedaan van dit mooie initiatief.
Stripboek ''De laatste bom voor Bommen Berend''
De striptekenaar IJsbrand Oost is druk bezig met de Strip over 1672. Twee kinderen worden van het heden teruggeschoten naar het jaar 1672, waar ze proberen hun overoverover grootvader te helpen in de strijd tegen Bommen Berend. De kinderen helpen de kanonnier opa om de laatste definitieve bom op Van Galen te gooien.
Zoals het er nu uit ziet wordt de strip in 2022 gelanceerd. De strip wordt vijf jaar lang gratis weggegeven aan de groepen 8 van de basisschool van Groningen en Ommelanden.
Er zijn ook plannen om de strip ook in het Gronings uit te brengen en een Nederlandse versie voor de boekhandel.
Minerva
Studenten Academie Minerva ontwerpen posters voor 350 jaar Groningens Ontzet.
Studenten van de opleiding Vormgeving van Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) ontwierpen in opdracht van de Stichting 350 jaar Groningens Ontzet voor deze gelegenheid een zestal posters, flyers en ansichtkaarten, die gedurende de zomerperiode in Groningen te vinden zullen zijn. Na een gastles over de geschiedenis van Groningens Ontzet en het thema vrijheid, gingen studenten aan de slag. Het eindresultaat is prachtig geworden en alle zes ontwerpen worden gebruikt in de vorm van posters, een flyer en ansichtkaarten.
De groep van vijf studenten bestond voor een deel uit internationale studenten, die bij de start van de opdracht nog onbekend waren met de geschiedenis van het Groningens Ontzet. Dit leverde een interessant proces op, waarbij de studenten in samenwerking met elkaar onderzochten hoe je deze geschiedenis aansprekend maakt voor een jonge generatie, en hoe je dit vertaalt in een aansprekend beeld.
De ontwerpen zijn onder begeleiding van Studio Minerva gemaakt door Amerah Alabdulrahman, Susan Winkels, Daniel Damev en Arsa Negrişan en Lisa Boudewijns.
Doe- en leerboekje “Die Schelm zal de stad nooit krijgen’’
Het boekje ‘’Die Schelm zou de stad nooit krijgen” is ontwikkeld op initiatief van de St. Michaelschool. Veel kinderen vieren feest op 28 augustus, maar weinig weten wat ze precies vieren. Na het lezen van dit boekje heeft Groningens Ontzet geen geheimen meer voor de leerlingen.
In het boekje, gemaakt door Kirsten Bos, kunnen leerlingen en leerkrachten het historische verhaal van Groningens Ontzet lezen. Aangevuld met aansprekende opdrachten rondom het thema Groningens Ontzet.
Alle basisschoolleerlingen in de groepen 7 en 8 in de Gemeente Groningen hebben in juni 2022 het boekje ontvangen.
Podcast over Groningens Ontzet
Geschreven door Marcel Keurentjes en ingesproken door Hein Bekenkamp.
Hier vind u de podcasts over het Ontzet van Groningen. Deze podcasts gaan over verschillende onderwerpen die relevant waren tijdens deze strijd. Van persoonsgerichte podcasts over Rabenhaupt en Bommen Berend tot het geven van verklaringen over waarom juist Groningen werd aangevallen. Wij denken dat de podcasts in het bijzonder geschikt zijn om te gebruiken tijdens lessen aan bovenbouwleerlingen van de basisschool en aan leerlingen van het voortgezet onderwijs. Als uw school zich in de stad Groningen bevind dan zouden deze podcasts een extra lokale verdieping kunnen bieden wanneer u de Nederlandse 17de eeuw behandelt. Op deze manier komt u dichter bij de belevingswereld van uw leerlingen. Wij wensen u veel plezier met de podcasts.
Programma Rijksuniversiteit Groningen
Openstelling academiegebouw
Altijd al eens een kijkje willen nemen in het academiegebouw? Gedurende de gehele dag is het academiegebouw, gedeeltelijk, vrij toegankelijk. Verschillende ruimtes zijn te bezichtigen, zoals de aula, de senaatskamer en de Heymanszaal. In de centrale hal van het academiegebouw staat speciaal voor de gelegenheid een heuse I Shop ‘pop-up store’.* Hier zullen verschillende thematische geschenken verkrijgbaar zijn, zoals reproducties van prenten uit 1672, een ansichtkaartenset en een gelimiteerde Groningens Ontzet-puzzel van Frans Le Roux. Daarnaast een leuke selectie uit het bestaande I Shop-assortiment.
http://www.rug.nl/go350
Scholierenacademie en Groningens Ontzet
Complementair aan de voordrachten van dr. Joop Koopmans en dr. Arjen Dijkstra ontwikkelt de Scholierenacademie lesbrieven voor het primair en voortgezet onderwijs waarin het verhaal van het Groningens Ontzet gekoppeld wordt aan aspiratievorming en wetenschappelijke geletterdheid. De Scholierenacademie neemt de lesbrieven in digitale vorm op in het standaard lespakketten aanbod, waardoor het duurzaam beschikbaar blijft. Naar verwachting zal het lespakket aan het einde van dit jaar beschikbaar zijn.
Alumni terugkomdag 350 jaar Groningens Ontzet
27 augustus is dé dag om Groningen weer eens aan te doen.
In 2022 wordt gevierd dat 350 jaar geleden het toenmalige Nederland aan de ondergang is ontsnapt: in het Rampjaar 1672. Overal in het land wordt dat herdacht en gevierd. Eveneens in de stad Groningen en dus óók bij de RUG! Speciaal voor alumni is een programma samengesteld. Wat dacht u van en stadswandeling met Beno Hofman? Met 200 alumni eten op het academieplein? Een symposium in de aula van het academiegebouw? Of neem een kijkje bij de tentoonstelling in de UB! Zie voor alle programma-onderdelen: rug.nl/alumni/go350
Walkshop/workshop ``Wat een gedonder``
Tijdens een interactieve en creatieve wandeling langs 5 plekken in het centrum van Groningen, maak je een burger door Groningen te bevrijden van problemen rond arm-rijk, gezond leven, racisme, discriminatie en slavernij, oorlog, globalisering en klimaatsverandering. Het is een ontdekkingstocht voor bovenbouw b.o. en onderbouw v.o. en anderen. Het is tevens een (her)beleving van het rampjaar 1672 en het Gronings ontzet. ‘Hey ho, let’s go!’
Het draakje Mu als gids
‘Je bent nooit te jong of te anders om een goede burger te zijn’
Hallo, ik ben het draakje Mu, jouw gids tijdens deze avontuurlijke en creatieve wandeling of walkshop. Als migrant uit Draconia heb ik een drommelige spraak. Eerlijk moet ik er wel aan wennen dat de rampjaren 1672 en 2022 zo veel lijken: ‘Het is niet alles goud dat blinkt’. Ik vertel mijn verhaal in Roald Dahlstijl met afbeeldingen, humor, activiteiten, creatieve opdrachten en muziek. Als kind, jongere of volwassene worden jullie lid van een compagnie die net als de snosdroksels in 1672 de stad gaan verdedigen en bevrijden. Doe mee aan het Gronings ontzet in het rampjaar 2022!
Het huidige rampjaar gaat over pandemie, klimaatverandering en fossiele energie. Ondergronds gedonder in huis en boerderij. Draai die kraan maar dicht, Groningen gasvrij. Black lives matter, denk niet wit, denk niet zwart. De rijken worden rijker en de armen staan apart. Mensen komen steeds uit verre streken. Sporen van slavernij zijn nog niet geweken
Na een muzikaal intro in het Forum, begint de wandeling op de Grote Markt. Daar ís ‘altied wat te doun’ zoals demonstraties tegen de ongelijkheid tussen arm en rijk, racisme, discriminatie en slavernij (‘Black Lives Matter’), de besmettingen, de (jeugd) zorg, de landbouw, de aardbevingen en de klimaatsverandering. Wat een gedonder! Schrijf met stoepkrijt jouw leus op de grond. Misschien kom je Greta Thunberg onderweg nog tegen! Neem je op de Vismarkt verse groente of fruit, een vette hap of een broodje gezond? Beleef slavernij, racisme en discriminatie op de Westerhaven in het Noordelijke Scheepvaartmuseum / Museum aan de A, Humanitas en Globe. Het wordt behoorlijk heftig op het Zuiderdiep met oorlog, geweld en Bommen Poetin, op de Herestraat met globalisering en uitbuiting en op het Martinikerkhof met klimaatsverandering. Presenteer tenslotte jezelf als nieuwe burger in het Forum.
De wandeling of walkshop duurt 1 ½ uur en kost 120 euro excl. BTW voor groepen van maximaal 25 personen, incl. het boekje (11 pagina’s) in kleur. Het is ook mogelijk om de wandeling alleen of met een kleine groep te doen. Mail naar w.kratsborn@planet.nl en kijk op de site www.to-gather.org. Op verzoek kan een interactieve en creatieve workshop/presentatie met live muziek aan groepen of verenigingen gegeven worden over het rampjaar 1672 en het rampjaar 2022. De kosten bedragen €120 incl. materiaal en excl. BTW.
Het To-Gather-Team:
Wim Kratsborn (projectleider) / w.kratsborn@planet.nl / 06- 13458535
Bouke Mekel (multi-media en opname). Jan Doddema (muziek en productie)
Nora Schaafsma, Marc de Jong en Lennart Kratsborn (tekeningen)
Site: www.to-gather.org
‘Het het nog nooit zo donker west of het wordt toch weer licht
Voor ‘Bommen Berend ‘ en ‘Bommen Poetin’ zijn we niet gezwicht
Ook in onze Gouden Tijd is het rampjaar nog niet voorbij. Armoede, besmetting, klimaat, oorlog en slavernij. Het is een wonder boven wonder. Er komt een eind aan dit gedonder’